Angst voor spinnen overwinnen met VR

De App "Itsy" kwam in Maart 2016 uit, de app is erop gericht mensen met "Arachnophobia", ook wel "spinnenangst" of fobie, van hun angst voor de kleine en onschuldige (echt waar!) beestjes af te helpen. Of in ieder geval te verminderen.

Maar werkt dat nu ook echt?

Samsung Scandinavie ging er mee aan de slag en deed een experiment om erachter te komen.

Om te beginnen deed Samsung onderzoek naar het percentage mensen wat last heeft van angst voor spinnen, in Scandinavie bleek dit maar liefst 25% te zijn! Dit was voldoende aanleiding voor een volgende stap in het onderzoek.

Samsung deed een experiment waarin de vraag: is het mogelijk om mensen in 3 uur tijd van hun fobie af te helpen, centraal stond.
De resultaten waren verassend!

Proefpersonen uit Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden werd gevraagd om naar een tarantula  toe te lopen om te zien hoe dicht ze het beestje zouden naderen.
Na deze eerste "voor" werden de personen vervolgens "onderworpen" aan het 3 uur lang spelen van "Itsy", na deze 3 uur werd de proefpersonen opnieuw gevraagd dezelfde wandeling af te leggen.

Alle proefpersonen liepen vrijwel moeiteloos op de spin af en een aantal waren zelfs in staat om hun handen in de buurt van de spin te bewegen.

Itsy is overigens niet de enige app die zich richt op mensen met angst voor spinnen, Er bestaat ook een App "Arachnophobia" voor de Oculus Rift en HTC VIVE, deze werd gemaakt door Ignis VR en werkt wel volgens hetzelfde principe, namelijk dat van "blootstelling en confrontatie"

Er is dus nog hoop!

 

[ux_video url="https://youtu.be/iNk80PUSsDI?list=PLClMJkJnjHH9ZLCzZCJiMmSvGIFHksHCp"]