Hoe maak ik mijn Oculus Rift schoon

schoonmaken_van_je_oculus_rift
Een Oculus Rift aanschaffen betekent voor de meeste mensen een behoorlijke aanslag op de beurs. Daarnaast heb je ook nog te maken met een behoorlijk geavanceerd en daardoor ook gevoelig electronisch apparaat. Reden te meer om je Oculus Rift goed schoon te houden, naast het behoud van de Rift geeft het goed schoonhouden hiervan nog wel een aantal voordelen. Ten eerste blijft de Rift "fris", je wil tenslotte niet dat er op enig moment vieze luchtjes opduiken en dat ligt bij de Rift best snel op de loer. Daarnaast is er qua kwaliteit van beleving ook nog wel een groot voordeel te noemen: vochtdeeltjes hechten extreem goed aan vuil, stof en smeer. Dat betekent feitelijk dat als je de Rift, en dan met name de lenzen, goed schoonhoudt, je veel minder snel last hebt van beslagen lenzen. En beslagen lenzen in je VR bril is echt een behoorlijke irritatie! (althans bij mij wel) Het moment is dus daar, en met het voorjaar in het hoofd kijk je naar je Rift: tijd voor voorjaars-schoonmaak van de Oculus Rift! Maar hoe pak je dat nou het beste aan? Waar let je op? Welke middelen moet je nou net wel of net niet gebruiken om je Oculus mee schoon te maken? Hoe maak je de lenzen schoon op een manier waardoor er geen krassen of vlekken achterblijven? Kortom: genoeg vragen die ik hier zal proberen te beantwoorden:  

Het schoonmaken van de Oculus Rift

Om te beginnen kan je er voor kiezen om het gezichtkussen en de bekabeling te verwijderen van de Rift om een en ander wat makkelijker te maken. Aan de andere kant is niet iedereen even comfortabel met het verwijderen van het gezichtkussen. Dit moet je er namelijk echt even uit"trekken" voordat je de kabel kan verwijderen. Het gezichtkussen zit met clips vast en kan er dus wel uit. Het is echter niet nodig om de Rift schoon te maken dus laten we hem gewoon even zitten. Welke onderdelen dienen we schoon te maken? Ik zet ze op een rij en loop er stapsgewijs doorheen met tekst en uitleg.
 • Gezichtskussen
 • Hoofdband
 • Lenzen
 • Sensor
 • Koptelefoon
 • Oculus Remote
 • Enkele extra tips
 

Schoonmaken gezichtskussen

[caption id="attachment_1089" align="alignright" width="283"] Wegwerp VR maskertjes[/caption] Het gezichtskussen van de Oculus Rift is een van de onderdelen die extra aandacht verdient. Het is het onderdeel wat continu op je gezicht "geplakt" zit en loopt daarmee nogal wat kans op de opbouw van vuil en smeer.  Het gezichtskussen van de "Oculus Rift" is buitengewoon comfortabel door het gebruikte materiaal, nadeel van dit comfort is dat het gezichtskussen een nogal absorberend karakter heeft. Om die reden is het goed om het gezichtkussen regelmatig schoon te maken. De beste manier om het gezichtskussen van de Rift schoon te maken is door het met een doek gewoon goed te poetsen. Dit kan je doen met een licht bevochtigde doek of met vochtige doekjes (van die doekjes uit zon verpakking) Let op dat je nooit en te nimmer alcoholhoudende middelen op het gezichtkussen terecht laat komen, let dus ook op dat bij gebruik van eventueel vochtige doekjes deze geen alcohol of andere aggressieve bestanddelen bevat. Een goede richtlijn zou kunnen zijn: als het huidvriendelijk is, is het ook vriendelijk voor de Rift (vuistregel) Als je het gezichtkussen schoon hebt laat je deze op "natuurlijke wijze" goed drogen voordat je hem weer gebruikt, leg een en ander niet in de zon of bij de kachel om het drogen te versnellen! Wil je voorkomen dat het gezichtkussen überhaupt smerig wordt kan je kiezen voor VR hygienemaskers, deze wegwerpmaskers zijn meerdere malen te gebruiken en gooi je gewoon weg als ze smerig worden. Scheelt je al een hoop gedoe ;-)  

Schoonmaken hoofdband

De hoofdband of "Strap" is net als het gezichtkussen een onderdeel wat ruimschoots in contact is met "jou". In dit geval waarschijnlijk met je haar, of als daar niks zit in ieder geval met je schedel. In beide gevallen staat dit garant voor vuilopbouw en om die reden ook een onderdeel om regelmatig goed onderhanden te nemen. De hoofdband kan je op dezelfde manier als het gezichtskussen schoonmaken waarbij je in het geval van een vochtige doek wel iets vochtiger te werk zou mogen gaan. Je kan eventueel een schone handdoek gebruik om het ergste vocht er weer uit te kneden voor je hem verder laat drogen. Hier geldt ook weer: geen kunstmatige manier van drogen toepassen en helemaal laten drogen voordat je hem weer gebruikt!  

Schoonmaken lenzen

Het allereerste en allerbelangrijkste ten aanzien van de lenzen van je Oculus Rift: gebruik nooit papieren doekjes, keukenpapier, toiletpapier of welke vorm van papier dan ook op de lenzen van de Rift. In hout zitten vezels en deze beschadigen de (gevoelige!) lenzen van de Rift. Dat zie je misschien niet eens na 1 keer poetsen maar gaat op termijn zeker problemen geven. Zorg eerst dat je het stof uit de bril/van de lenzen haalt, het beste doe je dit met een klein blaasbalgje (om te voorkomen dat je de boel ondersproeit). Gebruik vervolgens, bij voorkeur een microvezeldoekje om de lenzen te poetsen. Begin hierbij in het midden van de lens en poets in een draaiende beweging naar buiten toe.  

Sensor

Neem voor het reinigen van de sensor dezelfde regels in acht als voor het schoonmaken van de lenzen.  De standaard kan je gewoon met een droge doek afvegen, hier kan je ook een vochtig doekje voor gebruiken.  

Schoonmaken koptelefoon

De koptelefoon van de Oculus kan er af, dat maakt het schoonmaken wat makkelijker. Je kan het kussenmateriaal afvegen met een licht vochtig (antibacterieel) doekje, zorg ook hier weer dat er geen alcohol of andere agressieve bestanddelen in het doekje aanwezig zijn en zorg er ook voor dat het kussenmateriaal niet te nat wordt. Dit is namelijk in staat om nogal wat te absorberen.  

Schoonmaken Oculus Remote

Ik zie soms wel eens afstandsbedieningen liggen bij kennissen en dat zegt me dat niet iedereen hier evenveel aandacht aan besteedt ;-) De benadering hier is niet heel spannend, poets hem gewoon af met een (antibacterieel) doekje of vochtige sopdoek. Je kan hier niet al teveel verkeerd aan doen.  

Enkele extra tips

 • Bewaar de Oculus Rift altijd op een goed geventileerde plaats, opgeborgen in een koffer of zak of andere afgesloten oplossingen zorgt ervoor dat er sneller geurtjes ontstaan. Het beste kan je iets van een "VR stand" gebruiken zodat je zeker weet dat de headset veilig staat opgeslagen.
 • Gebruik een VR Cover of goedkope wegwerpvariant tijdens gebruik van je Rift/
 • Haal een doekje over je gezicht voordat je de Oculus gaat gebruiken, dit scheelt al heel wat!
 • Zorg dat je in ieder geval geen make up ophebt  als je de Oculus opzet (zeker geen “Foundations”) Ook een dikke laag "dagcreme" is sterk af te raden.