Onderzoek naar werking VR op mental health

Veel mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt ontwikkelen een vorm van anxiety. Bij 30% van deze gevallen wordt ook PTSS gediagnostiseerd. Dit betekend voor vele mensen een lastige tijd. Echter is na de “genezing” de kans op een terugval nog vrij groot. Tilburg university vormt samen met Psylaris en een aantal zorginstellingen een groep die op onderzoek uit gaat naar de werking die VR kan hebben op PTSS. Hier zijn al een aantal onderzoeken naar geweest alleen is dit onderzoek vrij belangrijk voor de toepassing van VR in de thuiszorg.

EMDR in VR

Een veel gebruikte behandelingsmethode is EMDR. Alhoewel EMDR erg effectief werkt zijn psychologen en andere behandelaars toch opzoek naar een vervangende methode voor de traditionele vorm van EMDR. Na het gebruik van EMDR vallen namelijk een aantal patiënten terug in hun PTSS. Momenteel wordt er dus door de eerder genoemde “taskforce” onderzocht of VR wat kan bijdragen bij het verminderen van het aantal relapses.

EMDR VR thuis gebruiken

Waar veel patiënten (want je blijft voor altijd patiënt) een terugval krijgen is in een rumoerige en onstabiele thuissituatie. Hierdoor onderzoekt de taskforce of er met thuisgebruik een vermindering is aan te brengen in het aantal relapses. Als de patiënten in een vertrouwde en huiselijke omgeving worden behandeld met EMDR zullen ze eerder gewend raken aan het “normale” leven. Hierdoor word het aantal “confronterende omgevingen” verkleind. Behandelde patiënten zouden doormiddel van thuisgebruik ook vaker en op betere momenten voor een behandeling kunnen kiezen. Hierdoor gaat het ook op het tempo wat bij een patiënt past.

Jongeren en VR

Momenteel wordt de test uitgevoerd onder jongeren tussen de leeftijd van 8 tot 17 jaar. Dit wordt gedaan omdat de gezinssituatie voor deze kinderen vaak een bron is van de PTSS en dus ook kan bijdragen aan het verminderen van relapses. Bovendien valt deze groep in een generatie die veelal is opgegroeid met technologie waardoor de introductie veel gemakkelijker gaat. Het gaat er uiteindelijk om dat de patiënttevredenheid en kwaliteit van leven verbeterd. Ook kan het een uitkomst bieden aan een steeds groter wordende groep die om jeugdzorg vraagt en hier dus veel kosten aan heeft (mentaal een financieel).

VR stressbehandelingen

VR kan ook worden toegepast voor het stress vrij maken van medewerkers. StressVRee is een organisatie die deze software aanbiedt. Medewerkers kunnen met een VR-bril thuis even ontsnappen aan het werkleven en aan hun thuissituatie. Hierin wordt de werknemer ondersteund door een voice-over die ademhalingsoefeningen en intense ontspanning stimuleert. Ontstressen in een VR omgeving werkt beter dan in de fysieke wereld. De meeste mensen kunnen zich namelijk in een VR omgeving beter afsluiten van andere gedachtes.

Interesse?

Heeft u naderhand van dit artikel interesse gekregen in een eigen VR/AR implementatie dan kunt u ons altijd een berichtje sturen via: https://vr-producties.nl/contact/. Dan nemen wij contact met u op over de uitvoering van een op maat gemaakt product.