Uw veiligheid wordt bevorderd met VR

Iedereen in heel Nederland wilt het; een compleet veilige werkomgeving en een veilig gevoel op straat. Echter zit een ongelukje in een klein hoekje. Men kan zich nooit helemaal veilig wanen en dit zal in de toekomst ook zeker niet het geval zijn. Desondanks dat “veiligheid” erg subjectief is kan virtual reality hier zeker aan bijdragen. Talloze bedrijven over de gehele wereld implementeren namelijk VR op veel verschillende methodes om de algehele veiligheid van de medemens te realiseren.

VR in de infrastructuur

De Nederlandse infrastructuur is één van de beste van de wereld. Het is in Nederland extreem goed geregeld en aangelegd. Het blijft echter altijd mensenwerk en bij menselijk werk gaan altijd een aantal dingen fout. Het openbaar vervoer wordt namelijk bestuurd door mensen. Machinisten, bushchauffeurs en kapiteins maken zo nu en dan een menselijk foutje. Door middel van VR training zou het aantal fouten aanzienlijk minden worden. Door de fouten te lokaliseren zijn ze makkelijker aan te pakken. Een spoorbedrijf in Canada bekijkt het echter vanuit de andere kant van het spectrum en laat de gewone mens een cursus doen doormiddel van een VR introductievideo. Dit om te zorgen dat het oversteken op gevaarlijke spoorovergangen voor minder ongelukken gaat zorgen.

VR voor gevaarlijke handelingen

Door een VR tour te doen door een fabriek kunnen levensgevaarlijke momenten worden beleefd via een simulatie. Hierdoor weten mensen in de fabriek waar de gevaren vandaag kunnen komen. Het belangrijkste van deze simulaties is dat de medewerkers zelf leren hoe ze omgaan met een dergelijke situatie. Het is namelijk erg belangrijk om dit van jezelf te weten. Ook kan er onbeperkt geoefend worden met nieuwe machines in de virtuele omgeving. Hierdoor kunnen de medewerkers alle fouten al maken voordat ze überhaupt de machine hebben aangeraakt. Door het gebruik van VR zullen er minder bedrijfsongevallen plaatsvinden. Men heeft elke situatie namelijk al een keer meegemaakt.

Toegevoegde waarde VR

VR is op vele punten veel beter als een fysieke training. Zoals eerder gezegd kan er via een simulatie al geoefend worden met de machine en kan het oneindig herhaald worden. Echter is één van de belangrijkste USP’s van een VR veiligheidstraining dat het de beleving heel dynamisch en indringend overbrengt. Het zorgt ervoor dat de medewerker zich daadwerkelijk in deze wereld waant. Geluid en beeld doet namelijk veel met de hersenen. Hierdoor slaan de medewerkers het beter en duidelijk op. Ook kan het de collectieve samenwerking verbeteren door te kijken waar elke medewerker op let. Hierdoor kunnen de risico’s worden opgedeeld in een prioriteiten schema. Als meer medewerkers het namelijk over het hoofd zien is dit erg gevaarlijk.

Interesse?

Bent u na dit verhaal geïnteresseerd geraakt in een VR implementatie binnen uw bedrijf? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opzoeken met ons via https://vr-producties.nl/contact/ Wij zullen dan samen met u kijken naar de mogelijkheden.