Het verschil tussen de benamingen VR en AR mag verdwijnen?

Project-Xray-HoloLens
Neem me niet kwalijk maar ik ga in dit artikel waarschijnlijk hele gekke dingen zeggen, gewoon omdat het kan EN omdat het Blue Monday is... We zitten in het tijdperk van Virtual Reality, maar in toenemende mate ook Augmented Reality en Mixed Reality.

Maar wat zeggen we dan eigenlijk?

Natuurlijk hebben beiden hun eigen unieke eigenschappen, Virtual Reality sluit je af van je omgeving en "Immersed" je in een ervaring, Augmented Reality doet feitelijk het tegenovergestelde en verrijkt de "echte wereld" met digitale lagen en interactiviteit. Mixed Reality is, ja de naam zegt het al, een Mix van de eerste twee.  

Maar voor hoelang zijn deze eigenlijk nog uniek?

En zijn deze benamingen eigenlijk wel OK? We zien nu al in toenemende mate andere "Realities" opduiken (Blended, artificial om er maar eens twee te noemen) en is het niet zo dat we snel richting een heel andere benaming zullen gaan? Fabrikanten proberen uiteraard ook allemaal een eigen "Reality" te "coinen en uiteindelijk gaat de techniek op termijn ook naar 1 enkele "Reality". Ik doel op de toekomst, een toekomst waarin volgens mij niet zozeer sprake meer zal zijn van Virtual of Augmented Reality, misschien zat Myron Krueger wel goed? Myron Krueger was  een van de eerste VR computer artiesten die eind jaren 60 een serie digitale werelden creëerde met de klinkende naam “Artificial Reality” en die term dekt volgens mij ook perfect de lading. (tsja, eigenlijk net als al die andere varianten)

Ik zal uitleggen waarom ik vind dat we van de verschillen afmoeten

Virtual Reality sluit je af om het simpele feit dat je je omgeving niet ziet, Augmented Reality doet dat anders maar er zijn inmiddels ook volop ontwikkelingen gaande waarmee je de transparantie van de Augmented Reality display aan te kunnen passen. Met andere woorden: het is wachten op de dag dat de eerste Augmented Reality bril met "Dimbaar" display op de markt komt. Dit betekent ultiem gezien dat je je Augmented/Mixed Reality bril dus gewoon op "niet transparant" kan zetten en hij dus de functie van een Virtual Reality bril zou kunnen overnemen. Dat betekent dat je Virtual en Augmented en Mixed Reality in 1 device hebt, zijn de benamingen dan nog van toepassing of relevant? Misschien moet het inderdaad wel Artificial Reality worden?

Wat betekent dit allemaal?

Dat betekent misschien wel dat bedrijven als Oculus en HTC maar ook Google op het verkeerde pad zitten? Dat is een gevaarlijke stelling en ik plaats daar ook de voetnoot dat ik niet denk dat die bedrijven niet weten wat ze doen. (en ik ben ook maar een simpele jongen) Wellicht zijn ze achter de schermen ook al lang bezig hoor, en loop ik gewoon achter de feiten aan ;-) Maar feit is wel dat dit gewoon mogelijk zal zijn, wie zegt ons dat bijvoorbeeld Magic Leap (het geheimzinnigste techbedrijf wereldwijd op dit moment) niet vriend en vijand verbaasd met deze optie? Het zou betekenen dat je Virtual en Augmented Reality in 1 en hetzelfde device kan ervaren, is dat de reden waarom ze niks naar buiten brengen? Natuurlijk is de stelling makkelijk en is de praktijk dat Content hier een factor is die niet onderbelicht moet blijven. Feit is: Content is King en met het huidige aanbod van Oculus, HTC, Sony maar ook Google zal je niet snel een product neerzetten wat klanten massaal naar zo een bril zou halen maar toch. Wat vind jij? Laat het even weten in de comments hieronder!