Verschil tussen Bluetooth controller of Gamepad
Wat is het verschil tussen een Controller en een Gamepad? Je ziet beide benamingen vaak opduiken en ze worden ook niet zelden door elkaar gehaald. Je bent hier misschien zelf al weleens tegenaan gelopen bij de zoektocht Bluetooth controller om te gebruiken in combinatie met een mobiele VR bril?
Mocht je hier uberhaupt nog niet over hebben nagedacht: het is misschien de moeite waard dit toch eens te doen! Een Bluetooth controller of Gamepad biedt namelijk uitgebreide mogelijkheden om Virtual Reality op een hele andere manier te ervaren dan dat je tot nu toe gewend was.
Uiteraard zijn er best wel bedieningsmogelijkheden om door VR te navigeren zonder je headset af te zetten ("Gazing" of het "even kijken" naar een knop bijvoorbeeld) maar een controller levert toch wel even wat meer gebruikersgemak op, daarnaast werkt het veel directer en interactiever. En als je een fan bent van VR games kan je eigenlijk niet zonder een Bluetooth Gamepad.
Maar laten we maar eens kijken wat nou exact een Bluetooth Controller en een Bluetooth Gamepad is.
.
Bluetooth in zijn algemeen
Voordat we naar de verschillen gaan kijken is het misschien goed om eerst te weten waar we het nou precies over hebben. Als we het over een Bluetooth controller of Gamepad hebben gaat het om apparaten die je kan gebruiken om Smartphones, PC's, Laptops en Mediaboxen draadloos te bedienen. Dat draadloze gedeelte wordt mogelijk gemaakt door het Bluetooth "protocol", dat is een universele standaard voor het draadloos uitwisselen van data over korte afstanden. De standaard werd in 1994 uitgevonden door Ericcson en is tot de dag van vandaag zeer populair voor ondermeer dit soort doeleinden.
Controllers en Gamepads zijn overigens niet de enige apparaten waar je Bluetooth terug kan vinden, je vind het bijvoorbeeld ook terug in Soundbars, iPod docks en Smart TV's.
Maar wat maakt nou het verschil tussen die Controller en een Gamepad?
Bluetooth Controller
Een Bluetooth controller wordt gebruikt om, ja te controllen, het verschil met een Gamepad zit daarbij voornamelijk in de vorm en vaak ook de aanwezige functionaliteit. De controller is vaak beperkt van afmeting en biedt in de regel wat beperktere functionaliteit dan een Gamepad. Dit betekent bijvoorbeeld dat er minder functieknoppen (fire buttons etc) op terug te vinden zijn. Dit is overigens niet altijd het geval!
Het belangrijkste verschil met de Gamepad zit met name in de vormgeving, waar je voor een Gamepad echt 2 handen nodig hebt is de controller specifiek ontworpen om met 1 hand te kunnen bedienen. Maar wat betekent dat voor het gebruik in combinatie met een Smartphone en mobiele VR bril?
De controller is meest geschikt voor handelingen waarbij geen complexe en intensieve toetsencombinaties noodzakelijk zijn. Het is een perfect middel om Virtual Reality te ervaren zonder steeds je VR headset af te hoeven zetten en bijvoorbeeld 360° video te kijken in Youtube360 of
om op je gemakje Streetview VR te verkennen. Dit zijn slechts 2 voorbeelden want de mogelijkheden zijn enorm. Zo kan je bijvoorbeeld ook gewoon de menu's in je Smartphone bedienen en kennen de meeste controllers daarnaast compatibiliteit met PC's, Laptops en andere apparaten die Bluetooth ondersteunen.
Het maakt de Bluetooth controller tot een gadget die buitengewoon veelzijdig is qua inzetmogelijkheden.
Rechts zie je een voorbeeld van een "typische Controller"
Bluetooth Gamepad
De Gamepad verklapt met zijn naamgeving waarschijnlijk al een beetje waar de belangrijkste doelstelling ligt, namelijk Gaming! Het is overigens niet zo dat de Gamepad enkel en alleen inzetbaar is voor Games, de Gamepad kent (minimaal) dezelfde functionaliteit als een controller en vaak nog wel wat meer. Het voornaamste verschil met de Controller ligt in de vormgeving. Waar een Controller ontworpen is om met 1 hand te bedienen lijkt de gemiddelde Gamepad zijn inspiratie op te hebben gedaan door te kijken naar controllers van bekende Gameconsoles zoals xBox en Playstation.
De Gamepad is ook niet echt gemaakt om met 1 hand te bedienen, dat zal geen probleem zijn als je hem voor Gaming aanschaft. Wel als je een simpel controllertje verwacht ;-)
Typisch voorbeeld van een Gamepad (je ziet waar de inspiratie vandaan komt ;-))
Compatibility
Wat ik wel even kort wil aanraken hier is de comptabiliteit van zowel Controllers als Gamepads met de verschillende besturingssystemen. Zo zal je, als je een iPhone of iPad bezit, al snel tegen problemen aanlopen met een Bluetooth Controller. Een en ander werkt wel maar de functionaliteit van Bluetooth Controllers op iOS is doorgaans zeer beperkt. Ik zou persoonlijk zelfs de aankoop willen afraden als je van plan bent om deze enkel en alleen te gebruiken in combinatie met iOS. Op Android weet je praktisch altijd zeker dat je volledige functionaliteit hebt. Dat heeft voornamelijk te maken met het meer open karakter van Android.
Conclusie
Als je op het punt staat een Bluetooth controller of Gamepad aan te schaffen: bedenk even waar je deze eigenlijk voor aanschaft. Zoek je een echte all round device waarmee je bovendien hoofdzakelijk games zult gaan spelen? Dan is de Gamepad de beste keus. Geef je niks om games en ga je de device hoofdzakelijk gebruiken voor Video, Social VR en eventueel het aansturen van je PC of Laptop? Dan kies je voor een Controller.