Virtual Reality bril verzekeren

VR_bril_verzekering

Kun je je Virtual Reality bril verzekeren? En is dit dan de moeite waard?

Als je een VR HMD zoals een Oculus Rift of een HTC VIVE bezit, of je overweegt de aanschaf er van, heb je een kostbaar stuk techniek in huis.
Een Oculus kost je E700,- en een HTC VIVE zelfs E900,- en dit is een behoorlijk bedrag!
Uiteraard ga je voorzichtig om met je kostbare bezit maar, net als met bijvoorbeeld een Smartphone, kan er altijd wat gebeuren.
Zo moet je er niet aan denken dat je er bovenop gaat zitten, je er een glas cola overheen stoot of dat in het heetst van de strijd de VR bril van je hoofd vliegt en sneuvelt.

Valt mijn VR bril onder de inboedelverzekering?

Het antwoord is ja of nee, dit hangt namelijk af van het feit of je een zogenaamde “All Risk” inboedelverzekering hebt.
All-Riskdekking bij een inboedelverzekering wil zeggen dat -in principe-,  alle schades die onverwacht ontstaan gedekt zijn.
Het is hiermee ook de meest volledige verzekering die je af kan sluiten en het goede nieuws is dus in het kort dat je je VR bril kan verzekeren, sterker nog: als jij een All Risk inboedelverzekering hebt is je kostbare bezit al verzekerd tegen “erg vervelende inwerkingen van buitenaf”

Let op: als (de oorzaak van) een schade expliciet is uitgesloten in de polisvoorwaarden ben je niet verzekerd.

Onder de All-Risk dekking van een inboedel (of woon-) verzekering vallen ondermeer:

  • Brand, brandblussing, ontploffing, blikseminslag (inclusief inductie/overspanning als gevolg van blikseminslag)
  • Storm (vanaf windkracht 7)
  • Vandalisme, relletjes en opstootjes
  • Luchtverkeer, aanrijding en aanvaring
  • Zengen, schroeien en smelten (bijv. door een smeulende sigarettenpeuk of een heet strijkijzer dat te lang op kleding staat)
  • Omvallen van bomen, kranen en heistellingen
  • Diefstal, inbraak of inbraakpoging
  • Water dat stroomt uit leidingen, een defect aquarium, waterbed, badkuip, wastafel, toilet of ander sanitair
  • Neerslag
  • Onhandigheden (bijv. het naar beneden vallen van een kroonluchter of schilderij)

Zo zie je dat je kostbare bezit met All Risk dekking tegen een behoorlijke variatie van narigheid verzekerd is.

Wat kost een All Risk inboedelverzekering?

Stel je voor dat je nog geen All Risk inboedelverzekering hebt, maar wel een VR bril die je graag wil verzekeren tegen “onheil”
Uiteraard is het belangrijk om te weten of het voordeel opweegt tegen de kosten, met andere woorden: is het de investering waard?
We zetten een en ander kort op een rij en komen tot de conclusie dat de premie voor een inboedelverzekering met een All Risk dekking grofweg E2,50/E3,-** per maand hoger ligt dan die van een inboedelverzekering met standaard dekking.
Als je daar de aanschafprijs van bijvoorbeeld een Rift zet kom je al snel tot de ontdekking dat je, uitgaande van E2,50 meerkosten in de maand, 280 maanden premie verder bent voor een nieuwe Rift.

Conclusie

Als je de (gemiddelde) meerkosten per maand afzet tegen de aanschaf van een nieuwe VR bril concluderen wij dat het de moeite waard is om over te stappen op een inboedelverzekering met All- Risk dekking. Het is namelijk ook nog zo dat de All-Risk dekking niet alleen voor je VR bril opgaat maar van toepassing is op je gehele inboedel, dus ook op je dure Smartphone, je Macbook, je spelcomputer afijn: je hele inboedel ?

** Let bij het genoemde bedrag op dat we gerekend hebben met een volgens ons “modaal” scenario’s qua woning, dakbedekking, inkomen etc etc.
Dit bedrag kan voor jou specifieke situatie dus anders uitpakken.