VR-bewegingsziekte verleden tijd!

VR bewegingsziekte verleden tijd

VR-bewegingsziekte is sinds de beginperiode van prototype Oculus-headsets al een probleem voor de VR-industrie. Veel mensen kennen het gevoel en vinden die onprettig. 20-30% van de gebruikers heeft echt last van misselijkheid. Een aantal mensen reageren zelfs zo sterk op de VR, dat ze de bril niet willen dragen. Nu is er VR Motion Corp!

Nieuwe mogelijkheden

Witte ruis, Engels: white noise, zou de bewegingsziekte die je van VR kunt krijgen tot de verleden tijd kunnen doen behoren. VR Motion Corp en autogigant Jaguar Land Rover zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuw apparaat die dit kan produceren. Ontwikkelaar Otolith Labs beweert dat dit het probleem van de bewegingsziekte van VR zou kunnen oplossen. Bewegingsziekte, met symptomen als misselijkheid en duizeligheid, ontstaat als de signalen van het evenwichtsorgaan en de waargenomen horizon niet meer met elkaar overeenkomen. Dit kan bijvoorbeeld ook met autorijden gebeuren, ook wel bekend onder de naam “wagenziekte”. Nu is er een kleine apparaatje ontwikkeld, dat op een hoofdbeugel van een VR-headset kan worden gedragen. Dit zendt een soort witte ruis naar het binnenoor wat helpt om de verwarring van het evenwichtsorgaan te verhelpen. Zo kan het brein omgaan met de waargenomen verplaatsen, terwijl het lichaam in de wereld niet echt beweegt.

Binnenoor en VR

Het apparaatje heeft de OtoTech en zendt trillingen naar het binnenoor, wat wordt ervaren als witte ruis: een niet te verwerken signaal waardoor alle andere signalen ook niet meer worden waargenomen. Het zit nu nog in de testfase bij het VR-trainingsbedrijf VR Motion. Er zijn al veel aanpassingen gemaakt om onze hersenen te helpen bij het verwerken van virtuele bewegingen die niet overeenkomen met echte bewegingen, maar echt verholpen was het nog niet. De nieuwe technologie van Otolith Labs kan daar weleens verandering in brengen. Jaguar Land Rover heeft zijn eigen dubbelblinde studie uitgevoerd met behulp van het apparaat en beweerde dat de resultaten positief waren. Of het voor de gebruikers buiten het lab echt een verschil gaat maken, zal nog moeten blijken. Wij zijn in ieder geval benieuwd!