VR in de patiëntzorg

VR_Frog_patientenzorg
We horen er al langere tijd over, VR in de zorg. Bij research en opleidingen van nieuwe dokters, wordt dit middel al wel ingezet.  Waar VR nog niet wordt gebruikt, is in de patiëntzorg. Hoewel daar juist veel kansen liggen, met name op het gebied van revalidatie en pijnbestrijding. Een VR headset kan niet rechtstreeks pijn bestrijden. Het kan wel de patiënt helpen de pijn te vergeten, door op zeer effectieve wijze de aandacht af te leiden. VR_Frog_patientenzorg

Wat is VR Care?

Daar komt VR Care om de hoek kijken. Het is het eerste VR headset dat is gemaakt voor de patiënt. Ontwikkelaar Frog maakte het samen met arts in opleiding, Brian Pridge van Stanford. Met zijn hulp werd het apparaat voorzien van alles, dat de patiënten waarvoor het bedoeld is nodig hebben.  

Voor welke patiënten is het geschikt?

De VR Care is namelijk ontwikkeld, met een hele speciale patiëntgroep in het achterhoofd. De VR Care is bedoeld voor patiënten met brandwonden. Zoals iedereen die met deze groep bekend is weet, hebben velen van hen voortdurende en intensieve pijn, tijdens het genezingsproces. Om hen voor ten minste een korte periode van elke dag, aan iets anders te laten denken, kan de VR Care worden ingezet. Omdat deze patiënten bepaalde dingen nodig hebben, moest de headset daar ook op worden afgesteld.  

Waar moet een VR Care bril aan voldoen?

Het moet dus voldoen, aan de wensen en behoeften van de brandwondenpatiënten. Wat zijn deze dan? Omdat de bandages van deze patiënten vaak worden doordrenkt met warm water, door de verzorgsters, moet de headset tegen dit water kunnen. De patiënt ligt voornamelijk in bed, hierdoor moet het mogelijk zijn, de VR Care in een liggende positie te gebruiken. Daar bovenop kunnen/mogen patiënten, hun hoofd niet of nauwelijks bewegen. De games die op het apparaat uitkomen zullen daar rekening mee moeten houden. Niet alleen de eisen van de patiënt zijn belangrijk, hoewel ze wel het belangrijkst zijn. De headset moet ook makkelijk vervoerbaar zijn naar de ziekenhuizen. Om vervoer te vergemakkelijken is de VR Care zo klein mogelijk verpakt.  

Wat kost dat?

Om de VR Care interessant te maken voor ziekenhuizen, mag hij natuurlijk niet teveel kosten. De productiekosten van de headset, werden in de eerste instantie dan ook berekend op tien dollar. Hoewel dit inmiddels is gestegen naar dertig dollar, is dat bedrag nog steeds behoorlijk laag voor iets de revalidatie van de patiënt zoveel beter kan maken.  

Toekomstige toepassingen

Zoals gezegd richt Frog zich voor nu nog op patiënten met brandwonden. We kunnen het alleen niet helpen om na te denken over de mogelijkheden, van deze ontwikkeling. Denk eens aan deels verlamde patiënten. Als zij de hele dag in bed liggen, kan VR hen enorm helpen om de kracht te vinden verder te gaan, met hun revalidatie en hun leven. Ook mensen met psychische klachten, zouden baat kunnen hebben bij de VR Care. In een gecontroleerde omgeving, kunnen zij dan hun problemen confronteren, onder de begeleiding van hun behandelend arts. De mogelijkheden van VR in de gezondheidszorg, zijn haast oneindig.