Wat is nu de meest geschikte PC om je Oculus Rift of HTC Vive aan te sturen? De ene PC heeft nog spectaculairdere aanprijzingen dan de ander maar uiteindelijk is het belangrijkste bij de aankoop van een PC dat je de juiste specificaties voor het gebruik met VR koopt.
Wat voor specificaties moet die dan minimaal hebben? Wordt het een NVIDEA GTX1080? Of kan je ook met een GTX1070 of misschien wel lichter uit de voeten?
Laten we eerst eens kijken wanneer er eigenlijk sprake is van een “VR Ready” PC.
Wat zeggen de fabrikanten zelf?
Uiteraard verstrrekken de heren hardwarefabrikanten de minimaal benodigde specificaties, ze willen immers zeker weten dat als er problemen optreden met hun product, het in ieder geval niet kan liggen aan te lage specificaties. De minimaal benodigde hoeveelheid rekenkracht voor Oculus en Vive zien er als volgt uit:
[row]
[col span="6" span__sm="12"]
Oculus Rift minimale specificaties
- Videokaart NVIDIA GTX 1050 Ti/AMD Radeon RX 470 of beter
- Processor Intel i3-6100/AMD FX4350 of beter
- Geheugen Meer dan 8 GB RAM
- Video-uitvoer Compatibele HDMI 1.3-video-uitvoer
- USB-poorten 1 USB 3.0-poort, plus 2 USB 2.0-poorten
- Besturingssysteem Windows 8.1 of nieuwer
Oculus Rift aanbevolen specificaties
- Videokaart NVIDIA GTX 1060/AMD Radeon RX 480 of beter
- Processor Intel i5-4590 (of vergelijkbaar) of beter
- Geheugen Meer dan 8 GB RAM
- Video-uitvoer Compatibele HDMI 1.3-video-uitvoer
- USB-poorten 3 USB 3.0-poorten, plus 1 USB 2.0-poort
- Besturingssysteem Windows 7 SP1 64-bits of nieuwer
[/col]
[col span="6" span__sm="12"]
HTC Vive minimale specificaties
- Videokaart : Nvidia GeForce GTX 970, AMD Radeon R9 290 equivalent of beter
- Processor: Intel i5-4590, AMD FX 8350 equivalent of beter
- Geheugen: 4 GB of meer RAM
- Video-uitvoer: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 of nieuwer
- USB poorten: 1x USB 2.0 of beter
- Besturingssysteem : Windows 7 SP1, Windows 8.1 of nieuwer, Windows 10
HTC Vive aanbevolen specificaties
- Videokaart : NVIDIA GeForce™ GTX 1060 or AMD Radeon™ RX 480 of beter
- Processor: Intel i5-4590, AMD FX 8350 equivalent of beter
- Geheugen: 4 GB of meer RAM
- Video-uitvoer: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 of nieuwer
- USB poorten: 1x USB 2.0 of beter
- Besturingssysteem : Windows 7 SP1, Windows 8.1 of nieuwer, Windows 10
[/col]
[/row]
Moet ik me nu echt aan die specificaties houden?
Het antwoord ligt in het midden, over het algemeen draait de meeste content wel, ook op PC's die van iets minder hoogwaardig karakter zijn. Hoe verder jouw specificaties echter afliggen van de benodigde, hoe meer problemen je zult ervaren., Het is ook zo dat de VR ervaring er niet echt beter van wordt (Jitter, Lag etc etc liggen op de loer)
Wat zijn de belangrijkste?
Besturingssysteem
Dit is er wel eentje om rekening mee te houden, en dan met name omdat (ik persoonlijk van mening ben dat) het minimaal benodigde besturingssysteem zoals de fabrikanten dit vermelden nog weleens tot problemen leiden. ,Beide fabrikanten geven aan dat er vanaf Windows 7 SP1 (64bit) gewerkt zou kunnen worden met deze headsets. Tegelijk hoor ik met grote regelmaat geluiden dat diverse problemen optreden bij gebruik van oudere Windows versies. Dit geldt niet voor alle applicateis maar om geen risico te lopen zou ik waar mogelijk, een zo nieuw mogelijk Windows versie gebruiken. Sowieso dient dit altijd een 64 bits versie te zijn. Heb je nu geen 64 bits versie? Dan zit er niks anders op dan de boel opnieuw te installeren. (;-()
Processor
Het is verstandig om vooral niet te beknibbelen op een processor, er worden zowel Intel als AMD processoren genoemd. Mijn persoonlijk voorkeur ligt bij Intel processoren, weet niet of dit iets tussen mijn oren is maar ik heb daar nu eenmaal de beste ervaringen mee. Hoe hoger de "i" (als in i5, i7) en hoe hoger de "Gen", hoe beter het is...
Grafische kaart of GPU
Dit is het belangrijkste onderdeel als het aankomt op een goede weergave van Virtual Reality. Virtual Reality geeft een stevige belasting op je grafisch kaart, het is dan ook belangrijk dat deze zwaar genoeg is om dit aan te kunnen. Overigens is het zo dat er steeds meer technieken worden toegepast (zie bijv
Spacewarp van Oculus) waardoor de grafische belasting wat minder wordt. Het is wachten op meer van dit soort technieken maar de wereld van nu is nog steeds dat je een zware grafische kaart nodig zult hebben voor VR in topkwaliteit.
Er zijn diverse discussies over de NVIDEA Geforce GTX1060, 1070 en 1080. En welke nu beter is. Over het algemeen zien we dat de ervaringen met de GTX1070 onder alle omstandigheden goed en zeer vloeiende resultaten laat zien. (ook bij het toepassen van de zogenaamde HTC Vive Pixel Hack)
De nadelen van het werken met een videokaart die het eigenlijk (net) niet aankan zitten met name in het optreden van schokkerige gameplay, Lag, en en grote kans op het optreden van Motion sickness.
RAM geheugen
Dit laat zich misschien wel het beste omschrijven als het “korte termijn geheugen” van je PC. Virtual Reality is nogal "dataheavy" en het is dan ook belangrijk dat je RAM geheugen voldoende is. Je kiest hier liever voor iets meer dan wat minder, dit zeker ook omdat de kosten voor RAM geheugen niet enorm zijn. Zeker als je voor langere tijd optimaal wilt genieten van je VR PC is het verstandig om hier bijv voor 16GB te gaan. Hoewel je hier uiteraard ook gewoon voldoende hebt aan de 8GB.
Klaar voor de toekomst!
Met bovenstaande tips zou je een redelijk eind op weg moeten zijn om te bepalen beste PC of desktop voor jouw VR bril is. Het belangrijkste is echter waarschijnlijk dat je de technologische ontwikkelingen in het achterhoofd moet houden. Virtual Reality staat nog in de kinderschoenen en de grootste techbedrijven wereldwijd zijn volop bezig met het verder ontwikkelen van de techniek.
Belangrijkste drempels waar momenteel aan gewerkt wordt is de bedrading, ("Untethered” of draadloze VR staat boven aan het verlanglijstje) maar ook zaken als insideout tracking en het verhogen van de resolutie staan op hetzelfde verlanglijstje. Kort door de bocht kan je stellen dat de hoeveelheid rekenkracht de je nodig hebt in toekomstige VR brillen alleen nog maar zal toenemen.
Nu net dat stukje extra investeren zal ervoor zorgen dat je niet al te snel met een outdated PC zit..