Watervrees verdwijnt, waar VR verschijnt
Dat Virtual Reality zeer geschikt is om als therapeutisch middel in te zetten was al langer bekend, er werden bijvoorbeeld al goede resultaten gemeld over de behandeling van verslavingen en het is ook een middel wat ingezet wordt voor de behandeling van fobieënen bijvoorbeeld aandoeningen als PTSS.
Energiebedrijf E.ON en de Zweedse zwemfederatie hebben een campagne gelanceerd waarin VR wordt gebruikt om kinderen met watervrees toch te leren zwemmen.
In Zweden kan 1 op de 5 kinderen niet zwemmen, dit ondanks het feit dat Zweden een land bomvol meren is, daarnaast is het omgeven door de zee.
De campagne richt zich op een geselecteerde groep kinderen die ronduit bang is voor water en gebruikt VR om deze vrees te verminderen.
Psycholoog Philip Lindner vertelt "Korte bloostelling kan een goed middel zijn om leuke en aangename dingen te ervaren die men niet eerder had, dit geeft een motivatie om te veranderen"
Met behulp van VR worden de kinderen door 3 leden van het Zweedse zwemteam begeleid en nemen ze op die manier hun eerste "Virtuele duik", na deze periode worden de kinderen uiteindelijk naar een echt zwembad gebracht om daar de zwemmers in het echt te ontmoeten.
Deze begeleiden de kinderen vervolgens in levende lijve en moedigen ze verder aan om te gaan spelen in het water, uiteindelijk leren de kinderen op deze manier zelf zwemmen.
Dat de techniek effectief is blijkt wel: "De reactie van kinderen op water is volledig verandert" aldus Lindner.
Reacties als "Dit is wat ik wil doen als ik later groot ben" en "Het voelt goed om in het water te zijn" zijn veelgehoorde reacties van de kinderen als ze uiteindelijk van hun vrees af zijn.
[ux_video url="https://www.youtube.com/watch?v=jmoakreZRB0"]