Windows Creator update, kunnen we daar al iets mee met onze Rift of Vive?

microsoft_vr
Windows is al een tijdje actief met de Microsoft Hololens. Dit is zonder twijfel de meest geavanceerde Mixed Reality bril van het moment (lees hier wat Mixed Reality exact is). Microsoft kondigde echter in Oktober vorig jaar een behoorlijk aantal stappen aan.
  • De samenwerking met een aantal hardware partners om Virtual Reality brillen te gaan produceren (HP, Dell, Lenovo, Asus en Acer) waarbij Microsoft zijn Inside Out tracking ter beschikking stelt.
  • De introductie van Microsoft Creator Update, een update op Windows 10 welke Mixed Reality zal gaan integreren op het "normale windows"
De eerste aankondiging begon al vrij snel materieel te worden, er werden op de CES2017 al diverse modellen gespot van verschillende fabrikanten en de prijs belooft veel goeds. Er wordt door Microsoft gesproken over vanaf prijzen van E299,-. En dat is best aantrekkelijk als je daar fatsoenlijke VR bril voorzien van Inside Out Tracking voor kan aanschaffen. (geen gedoe meer met BaseStations en Oculus Sensors!) [gallery columns="4" size="full" ids="https://vrwebwinkel.nl/wp-content/uploads/2017/04/3glasses_1.jpg|,https://vrwebwinkel.nl/wp-content/uploads/2017/04/acer_VR_1.jpg|,https://vrwebwinkel.nl/wp-content/uploads/2017/04/dell_VR_1.jpg|,https://vrwebwinkel.nl/wp-content/uploads/2017/04/hp_vr_1.jpg|" orderby="rand"] De tweede aankondiging, de introductie van de Microsoft Creator update is inmiddels waarschijnlijk bij een aantal mensen al op de radar gekomen, dit door middel van de melding die je op je PC of laptop hebt gekregen (als je die op Nederlands hebt staan heet het de "Microsoft Makers editie", niet zo sexy maar is hetzelfde ;-))

Wat kan ik met Windows Creator update op mijn Vive of Rift?

De vraag is nu even: wat kan je met Windows Creator Update in combinatie met je Oculus Rift of HTC Vive? Ik moet je teleurstellen, want op dit moment is het antwoord: niks. Windows stuurt op dit moment vrij nadrukkelijk op een eigen, op Mixed Reality (en daar verstaan ze het hele spectrum van "Realities" onder) gebaseerd ecosysteem. Het beperkt zich overigens niet alleen tot "Realities". Met de introductie van Paint 3D (jazeker, dat ouderwetsche Paint) gaat er ook een wereld open voor een ieder die op eenvoudige wijze eens wil experimenteren met 3D tekeningen en het bewerken van 3D modellen. Leuke toevoeging hierop is het feit dat je met een paar eenvoudige handelingen in staat bent om vanuit Creator Update creaties om te zetten in een 3D print.

Wachten op Microsoft VR brillen

Tsja, dus afgezien van wat erg aardige toevoegingen als je "into 3D bent" (of de trotste eigenaar van een Hololens bent) is het toch nog even wachten op Virtual-, Augmented- of Mixed Reality in Windows. Om toch alvast wat in de stemming te komen zijn dit de Hardware requirements die Microsoft bekend maakte en waaraan je hardware moet voldoen om een Microsoft VR bril aan te kunnen sturen:
  • CPU: Mobile Core i5-dualcore
  • GPU: HD Graphics 620 (GT2) of vergelijkbaar, compatibel met DX12
  • RAM: 8GB of meer, dualchannel
  • HDMI: hdmi 1.4 met 2880x1440 pixels @ 60Hz, hdmi 2.0 of displayport 1.3+ met 2880x1440 pixels @ 90Hz
  • Opslag: 100GB+-ssd (aan te raden) / -hdd
  • Bluetooth: 4.0 (en hoger)
We houden je uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen op het gebied van Windows Creator Update.