Eigen 360 graden foto of youtubevideo maken

embed_vr_eigen_site
Je hebt het plan opgevat om bijvoorbeeld het eerste succesvolle Virtual Reality Youtube kanaal op te zetten, of je wilt andere soorten Virtual content gaan maken? Dan komt het moment dat je je gaat oriënteren op 360 graden camera’s om dit mogelijk te maken.

Achtergrond 

Feit is dat deze techniek al jaren bestaat en er ook al volop gebruikt wordt gemaakt van met name 360 graden fotografie (denk aan de 360 graden foto’s van huizen op Funda bijvoorbeeld), 360 graden video tref je in sterk toenemende mate aan in het dagelijks leven. Youtube heeft groot ingezet op 360° video met Youtube #360 en ook Facebook heeft deze vorm van video ontdekt en is succesvol met Facebook360. Tot voor kort was deze vorm van video niet heel gangbaar, dit had een tweetal belangrijke redenen waar we toch kort op in willen gaan: 1. De camera’s waren erg kostbaar, hier is echter met het voortschrijden der techniek snel verandering in gekomen. (eigenlijk dezelfde reden als waarom VR brillen nu betaalbaar worden) 2. Het productieproces een buitengewoon tijdrovende klus, opgenomen beelden moesten op de juiste manier gemonteerd worden (het zogenaamde stitching) wat naast erg veel tijd ook de nodige rekenkracht aan computers vroeg.

2de generatie 360° Camera’s

De techniek is inmiddels zover gevorderd dat de “2de generatie” camera’s, dat zijn de camera’s die in het voorjaar van 2016 op de markt zullen komen, inmiddels betaalbaar worden voor “de gewone consument. Goede voorbeelden van deze 2de generatie zijn de Samsung Gear 360 en de Nikon Keymission 360. Deze 360° camera’s zijn in staat om met een “single button click” een volledig perfect uitgelijnd 360 graden resultaat te produceren wat ook gelijk compatible is met de populaire platformen. Het sharen van content vanaf deze camera’s doe je met een swipe of een klik in je mobiele telefoon. Hiermee komt het maken, bewerken en sharen van 360° graden content langzamerhand binnen ieder zijn handbereik. De verwachting is dat dit richting zeer nabije toekomst een van de populairste categorieën op met name Youtube wordt. (Youtube is al ingericht op dit materiaal en er is ook al genoeg van terug te vinden) en ook Facebook360 is snel erg populair aan het worden. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat de content gewoon erg leuk is om te kijken; als je het met een mobiele telefoon bekijkt “kijk” je echt om je heen door met je telefoon te bewegen. Ook is de content buitengewoon geschikt (en erg leuk) om met een mobiele VR bril als Google Cardboard te kijken. De drempel komt dus met de dag lager te liggen. Enkele 2de generatie camera’s: [row] [col span="4" span__sm="12"] [ux_image id="2554"] [/col] [col span="4" span__sm="12"] [ux_image id="2555"] [/col] [col span="4" span__sm="12"] [ux_image id="2556"] [/col] [/row]

Aanschaf

We gaan kort in op een aantal aandachtspunten die je bij aanschaf van een 360° camera in je achterhoofd zou moeten houden: Waar ga je de camera voor gebruiken?
  • Ben je een Vlogger en wil je eigenlijk vooral in staat zijn om snel en “vanaf de straat” 360° content te schieten en gelijk op jouw Youtubekanaal te zetten?
  • Ben je een Kytesurfer en wil je jouw tricks op de 360° plaat vastleggen?
  • Ben je makelaar en zoek je eigenlijk een manier om snel zelf mooie 360° foto’s van een woning te maken?
Voor elk doel is (of komt er op zeer korte termijn) een geschikte camera. Aangezien we hier een enorme waslijst aan potentiele toepassingen kunnen gaan vermelden en daar de meest geschikte camera voor benoemen gaan we dat niet doen.. Met bovenstaande voorbeelden willen we eigenlijk alleen aangeven dat oriënteren erg belangrijk is. Elke camera heeft zijn eigen plussen en minnen en het uiteindelijk gebruik bepaalt daarom wat verstandig is.

Let op oudere toestellen:

We willen wel een advies meegeven: Let bij de aanschaf van oudere of tweedehands 360° camera’s (op Marktplaats zijn ze inmiddels ook goed terug te vinden) op de volgende zaken; Resolutie: oudere toestellen hebben vaak een resolutie die onder de maat is. Realiseer je hierbij dat als je bijvoorbeeld 1080P ziet staan (HD) dat wil zeggen dat die pixels verdeelt worden over 360° aan materiaal. Met andere woorden: HD lijkt op dat moment veel maar het 360° resultaat zal er beslist niet uitzien als HD Frames per Second (FPS): oudere toestellen (we noemen een Kodak SP360, niet te verwarren met zijn opvolger “de 4K“) schieten hun content vaak op een lage snelheid. Hoe lager het aantal Frames per Seconde hoe schokkeriger en minder aantrekkelijk je resultaat zal zijn. Voor een minimaal acceptabel resultaat heb je 30FPS nodig. Compatibiliteit video: De 1ste generatie 360° camera’s leveren, als ze al een kant en klaar “gestitchd” resultaat afleveren, niet altijd 360° video op die je zomaar op Youtube kan zetten. Soms is het noodzakelijk kom de voor Youtube benodigde Metadata te “injecteren” (geen probleem lees hier hoe je dat doet) Oudere toestellen die je nu tweedehands regelmatig aangeboden ziet worden zijn ondermeer de Kodak SP360 (op zich geen slechte camera maar heeft een lage FPS) en de Ricoh Theta M15 (deze laatste niet te verwarren met zijn stevig verbeterde Rico Theta S)

Let op Chinese “Banggood” en “AliExpress” camera’s!

“De Chinezen” zitten nooit stil en dat is nu niet anders. We zien inmiddels de eerste “360 camera’s” opduiken en de een belooft nog betere specificaties als de ander. Realiseer je dat goedkoop hier vaak duurkoop betreft. Het gaat hier om camera’s die min of meer een kopie zijn van de meer premium camera’s alleen is de techniek niet hetzelfde. Camera’s worden aangeboden als zijnde 360° maar het betreft hier vaak camera’s met een “extreme fisheye” lens waarbij je feitelijk een cirkelvormig beeld genereert wat bovendien sterk vervormd is langs de randen. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Ooka. (de demofilmpjes op de site van Banggood verklappen al een beetje wat we bedoelen) Kan erg leuk zijn maar verwacht niet dat je een volwaardige 360° camera koopt voor $130,- (daarnaast reken je naast de aanschaf vaak ook nog een x bedrag af met de Nederlandse douane)

Wat moet je filmen?

Tsja, de post heet eigenlijk Eigen 360° video of youtube video maken. Wat je moet filmen is eigenlijk aan jou ? Wat het aantrekkelijke van 360° video is is het feit dat het eigenlijk nog redelijk onontdekt is. Hoewel de populariteit erg snel toeneemt is de hoeveelheid beschikbare content nog (relatief) klein. Dit betekent dat er volop kansen liggen voor een hele nieuwe generatie “Tubers” en “Vloggers Weet jij uit te vinden wat voor 360° video’s het leukst gevonden worden door de grote massa? Dan ben jij misschien wel die nieuwe 360° Youtube ster!

Camerapositie

Een van de belangrijkere zaken in het filmen van 360° video is de cameralocatie. Besef je goed dat 360° video de kijker op de plek van het camerastandpunt neerzet. Wat is het verhaal dat je wilt vertellen? Welke rol speelt de kijker? Moet het een “First Person” worden of is de kijker slechts “toekijker”? Deze zaken zullen meespelen in het bepalen van de juiste camerapositie, dit bepaalt namelijk of je de camera aan het plafond wilt hangen of bijvoorbeeld op ooghoogte wilt bevestigen.

Camerabeweging

Om een boeiende 360° beleving te maken dient er op enig moment sprake te zijn van beweging, als de beweging van de camera zelf komt is het goed je te beseffen dat de “veroorzaker” van de beweging als snel in beeld zal zijn (Drone, RC auto of gewoon persoon) Je filmt immers in 360°. Zorg ervoor dat je dit zoveel mogelijk voorkomt door een optimaal camerastandpunt te kiezen, het is uiteraard mogelijk dit aspect in een later stadium te verwijderen uit je video maar dit is een behoorlijk complex en tijdrovend proces. Houd vooral ook rekening met het feit dat de content die je produceert waarschijnlijk door een groot deel van de kijkers via een VR bril bekeken zal worden. Het is goed je hier te realiseren dat beweging in je video gecalculeerd en min of meer voorspelbaar is. Als je hier geen rekening mee houdt kan dit bij een deel van de kijkers al vrij snel leiden tot “Motion Sickness

Conclusie

De eerste en belangrijkste en tevens erg oubollige tip waar me mee willen afsluiten is: “Zint eer ge begint” Pas op als je tweedehands wilt kopen en heb niet teveel haast en wees op je hoede als je rondkijkt op sites als Banggood, Dealextreme en noem ze maar op. Samsung en Nikon zijn wat dat betreft de vroege vogels als het gaat om de 2de generatie 360° camera’s. Velen zullen in hun voetsporen treden (GoPro wordt bijvoorbeeld elk moment verwacht) en de techniek gaat momenteel zo snel dat elk nieuw model significante verbeteringen ten opzichte van een voorganger zal hebben. Als je eenmaal een camera hebt is het zaak goed na te denken over zaken als camerapositie en bewegingen. Test eerst uitvoerig voordat je aan het publiceren gaat!!