Oculus zet vol in op Social VR, onthult nieuwe mogelijkheden

oculus_social_VR_1
Het zal misschien niet als een volledige verassing komen maar Oculus maakte tijdens de Oculus Connect van vorige week, onder andere een aantal nieuwe ontwikkelingen bekend op het gebied van "Social VR" Er zijn in toenemende mate partijen die stellen dat juist Social VR in staat zou zijn om de techniek verder richting Mainstream te duwen. Tevens ligt dagelijks gebruik van VR meer voor de hand wanneer er uitgebreide sociale mogelijkheden zouden zijn op het platform, VR op zich kan immers een vrij eenzame aangelegenheid zijn en tenslotte is de mens van nature vrij sociaal aangelegd. De nieuwe ontwikkelingen die bekend werden gemaakt:
  • Een nieuw "Social Experiment" waarbij Avatars geprojecteerd worden in jouw virtuele ruimte.
  • De mogelijkheid om "Real Life" beeldmateriaal te gebruiken om jouw virtuele ruimte in te richten. Deze ruimtes kan je vervolgens samen met je vrienden bezoeken, er samen spelletjes in spelen, TV kijken en meer.
  • Je kan telefoontjes plegen, in VR! (via Messenger)
  • Het nemen van VR Selfies (deze zagen we overigens al eerder opduiken)
  • Verder het vermelden waard is het feit dat je je Avatar gezichtsexpressie kan meegeven, dit doe je door gebruik te maken van de Touch controllers en geeft een en ander een nog persoonlijker tintje.
[ux_video url="https://www.youtube.com/watch?v=hC_nhzSdNvo"]
Dit experiment geeft aardig de potentie weer die er is voor menselijke interactie in Virtual Reality. De kracht van het Facebook platform wordt hier wat dat betreft perfect gecombineerd met Oculus Rift en kan op de wat langere termijn ook zeker een concurrentievoordeel opleveren. Mensen zijn nu eenmaal gek op Sociale interactie online en dit zal bij VR niet anders zijn, hoe leuk is het om samen met je vrienden (waar dan ook ter wereld) op de maan te gaan zitten babbelen of samen een filmpje kijken net alsof je daadwerkelijk bij elkaar zit. De nieuwste bekendmakingen hebben nog een tweede voordeel voor Facebook/Oculus: aangezien de toegevoegde waarde van Social VR door ontwikkelaars ook wel wordt gezien zal dit ongetwijfeld leiden tot grote interesse voor het ontwikkelen van Apps die op deze fundamenten kunnen worden toegepast. Zuckerberg heeft, na de overname van Oculus, al vanaf dag 1 het belang van de Sociale mogelijkheden van VR benadrukt.

“This is really a new communication platform. By feeling truly present, you can share unbounded spaces and experiences with the people in your life. Imagine sharing not just moments with your friends online, but entire experiences and adventures.”

We kunnen er dan ook vrij zeker van zijn dat dit experiment er slechts 1 in een lange rij zal zijn en dat we nog veel kunnen verwachten op dit gebied.

Zuckerberg takes a Messenger video call in VR with his wife