Pokemon Go is nu al een van de meest populaire Smartphone Games die er zijn. Na de lancering was de vraag al zo groot dat in no time servers overbelast raakten en velen langere tijd moesten
wachten voordat ze de game te pakken konden krijgen.
De eerste gewonden zijn al gevallen en politie en hulpdiensten wereldwijd waarschuwen voor het gevaar van blind achter je telefoon aanlopen.
Pokemon Go is in Nederland nog niet te downloaden maar een korte Googleopdracht leert dat je de game via diverse omwegen toch al kan downloaden voor iOS en Android.
Maar wat is Pokemon Go eigenlijk?
In Pokemon Go is het doel eigenlijk vrij simpel: je verzamelt Pokemon (want dat schrijf je dus niet Pokemons zoals we dachten ;-))
Deze verzamel je echter niet zomaar: je beweegt je in de “echte wereld” en spoort de Pokemon hier ook op. We zullen niet te diep ingaan op alle ins en outs van het spel, dat laten we graag over aan de diverse Gamewebsites die het net rijk is.
Het goede nieuws is natuurlijk dat dit in ieder geval betekent dat we (en kids) weer wat beweging krijgen! Hoe vernuftig: een superpopulair spel wat je in de buitenlucht speelt ?
Het is eigenlijk vrij simpel: je “kijkt” rond met je telefoon en ziet Pokemon die je verzamelt.
Maar hoe werkt dat nou precies?
Pokemon Go is een game die werkt op basis van “
Augmented Reality” (niet te verwarren met
Virtual Reality wat fundamenteel iets anders is)
Augmented Reality is de techniek waarin “de echte wereld” wordt verrijkt met digitale elementen, dit kunnen foto’s, beelden, graphics en dus ook Pokemon zijn.
Met de camera van je Smarthpone “zie” je de wereld om je heen, jouw Smartphone projecteert daar vervolgens Pokemon in zodat het net lijkt of de Pokemon daadwerklijk voor je neus staan. Met behulp van de diverse sensoren die je Smartphone aan boord heeft (
gyroscoop,
magnetometer,
accelerometer) weet je telefoon exact waar je bent en welke bewegingen je maakt.
Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de Pokemon “op hun plek” blijven als jij bijvoorbeeld een ander kant op “kijkt”
Augmented Reality is niet nieuw
De techniek waar Pokemon Go gebruik van maakt is op zich niet nieuw. Augmented Reality bestaat al langer en ook op Smartphones is het niet nieuw. Een vroeg voorbeeld van een AR toepassing op mobiele telefoons is bijvoorbeeld “Layar” waarin allerlei soorten informatie (zoals bezienswaardigheden in je omgeving) werden getoond in het beeld van de “echte wereld”
Augmented Reality is overigens ook al langer in gebruik op professioneel vlak, zo wordt de techniek toegepast door bijvoorbeeld vliegtuigbouwers en in de offshore (olie) industrie is het ook geen onbekende.
Recente voorbeelden van Augmented Reality brillen zijn Google Glass (geflopt) en de
Microsoft Hololens (ontwikkelingsstadium)
Rest ons om ook maar even te waarschuwen:
Kijk uit als je Pokemon Go speelt!!